Mina första cupcakes

Har bakat cupcakes för första gången.. En utmaning jag ska bearbeta!
Här är resultatet. Platta som en pannkaka men väldigt goda.. Bättre lycka nästa gång:)

Chockladmuffins, hallon yoghurt marzan fyllning, hallonfrosting, strössel


Cookies! mörkchocklad&kokos, vitchocklad&lime

Har för första gången tagit risken att baka cookies. Det ska tydligen vara jättesvårt då det är svårt att få kakorna som man vill ha dom. Men mina blev goda iallafall!

120g smör
1dl råsocker
1 ägg
1.25 dl dinkelmjöl (eller vanligt)
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
100g chocklad av valfri smak
1 st lime, skalet

Vispa smöret och råsockret, rör i ägget. 
Vänd i mjölet, havregryn, bakpulver och salt.
hack chockladen grovt och riv limeskalet, blanda i degen. Här valde jag att i halva degen ha vit chocklad och mer limeskal och i halva degen ha mörk chocklad med kokos och lite limeskal.
Rull in kakdegen i bakpltspapper/plast till en rulle 3-5cm i diametern. (jag hade 3)
Låt stå i ca 30 min i frysen.
Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda på bakplåtspapper i 180 grader varmluft!
Kakorna tar ca 8- 10 minuter i ugnen
Låt svalna.

Tänk på att kakorna flyter ut så lägg dom inte för tätt på plåten då dom blir ca dubbelt så stora :)


Gi-scones

Eftersom vi har giare i huset så gjorde jag även Gi-scones med väldigt få kalorier.
Enkelt och gott! Inte tort alls.

ca 4st
_____
2dl sojamjöl
1/2 dl krossade linfrön
1/2dl vetekli
1dl grahamsmjöl
1 1/2tsk bakpulver
2dl turkisk yoghurt
1/2 dl flytande smör
1/2 ägg

Blanda alla torra ingridienser väl. rör sedan ner resten av ingridienserna. Klicka upp degen i 4-5 kakor på en plåt med bakplåtspapper hacka med en gaffel i degen. Grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter. Servera ljumna med smör och ost. Mumms!

Hamburgesoppa & frallor

Kursiv stil = viktig information
Svart stil = detta behöver du

Frallor
ca 8

Värm 2dl vatten fingervarmt , häll över i en bunke och tillsätt 2msk olja och 1/2 tsk salt.
Smula ner 25gram jäst och rör till jästen löst sig.
Tillsätt ca5dl mjöl och arbeta degen tills den släper skålen.
Låt degen jäsa i skålen under en bakduk minst 15 minuter. Här hälde jag över jättelite varmt smör för att få en smidig deg!
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta fram en plåt och lägg bakplåtspapper på. Ta upp en lagom degbit och rulla till en boll. Dom behöver inte vara för snygga det blir fint endån.
Jäs bullarna i ytterligare  15 minuter
Pensla på ägg och strö på valfritt frö, jag använde sesamfrön.
Sätt plåten mitt i ugnen och grädda tills de fått färg. Det tar ca 8 minuter.
Lägg bullarna på ett galler utan bakduk för att få den prefekta ytan!
Servera med smör och ost innan dom kallnat helt!

____________________________________________________________

När vi brukar besöka fjällen äter vi alltid denna soppa så detta har blivit vår favorit här hemma. Äter den kanske två gånger om året så den blir inte uttjatad :) passar perfekt en kall vinterdag. Igår bakade jag bröd till så ni får en "hel" Lunch.

Hamburgesoppa
Förbered 4-5 skalade morötter och 3-4 skalade potatisar, skiva allt i lika tjocka/stora bitar. 
Hacka 1dl lök/charlottenlök och skär 1dl palsternackan
Bryn 400g blandfärs i en gryta. 
Tillsätt sedan 1 liter vatten, lagerblad, 1 buljongtärning, 1 paket krossadetomater och resten av de förberädda ingridienserna. Låt koka ca 20 minuter smaksätt med vitpeppar och mycket salt. 
Ta av och servera efter ca 5 minuter. 





Min banankaka

Pappa älskar banankaka och när man har fixat några ruttna bananer är det bara att passa på!

När jag börjat baka insåg jag att det saknades både kanel och kardemumma men jag löste det på mitt egna sätt som blev väldigt gott! Tog lite extra kaffe och lite russin i. Jag gjorde också som man gör med tigerkaka. Jag färgade den sista smeten med kakao och hälde i. Superfint!

Så här gör du min kaka
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en avlång form (eller efter önskemål) med smör och lite ströbröd.
Mosa ihop 3dl socker och 100g smöret så det blir poröst.
Blanda alla torra ingridienser 5dl mjöl,1tsk bakpulver,1tsk birkarbonat,  i en ny bunke och häll sedan över till den porösa smeten.
Blanda ihop allt och tillsätt 1dl kaffe och 2 mosade bananer.
Häll över 3/4 av smeten i den smorda formen.
Tillsätt sedan 1-2 msk kakao i smeten som är kvar i bunken (1/4) 
Häll sedan över även denna smet i formen. sicksacka lite eller dra lite sträck i, blanda inte runt!

Låt nu kakan stå i nedre delen av ugnen 50-60 minuter.  


Gi semlor

Förbered dig inför semledagen!, klart alla giare också ska få njuta?

Har är ett recept på min Gi- semla utan riktigt socker och utan vanligt mjöl :)


10 Gi-semlor

Degen:
50g smör
1,5 dl mjölk
25g jäst
1 ägg
1/2 dl Agave sirap
4-6dl fullkorns dinkel (varierar)
1krm kardemuma
1krm salt


Smält smöret och rör sedan i mjölken. Degspadet ska uppnå 37grader (fingervarmt)
Smula jästen och häll sedan över degspadet.
Tillsätt 1 ägg och sedan mjölet och kryddorna.
Arbeta degen till en jämn och smidig (bra om den är kladdig)
Lägg sedan över e handuk och låt jäsa 25 minuter
Lyft sedan på handuken och häll över lite smält smör (EJ FÖR MYCKET)
Lägg sedan över handuken igen och låt jäsa 25 minuter till
Ta fram bakbord och arbeta degen.
Dela i 10 lika stora bitar och rulla sedan bullarna.
Lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 45 minuter till.
Sätt på ugnen på 250grader.
Pensla på ihopblandat ägg+grädde och ställ in i ugnen 5-8 minuter.
Låt svalna.

För servering:
Vispa grädde.
Mosa en banan(Ju omognare desto bättre Gi)/hallon/egen mandelmassa eller vad som önskas.
klipp en trekant i locket
Doppa eventuellt locket i mörk chocklad då vi skippar florsockret!

NJUT
5/5 - semlebullen skiljer sig inte i smaken från vanligare semlor och jag blev supernöjd, med min smidiga deg!





Tips- baka godare bullar

Blir du sällan nöjd med dina bullar för dom blir kompakta, torra, brända, kletiga?

Jag tänkte ge några tips till godare bullar som jag använder!
1. använd ljus sirap istället för socker (det gör bullarna luftigare)
2. bland ingridienserna väl så vi får en luftig deg
3. var sparsam med mjölet, heldre kletig!
4. Låt alltid gäsa sin tid
5. Efter halva gäsningen häller du på lite smält smör. Nu undrar du säkert varför men som du kommer märka så kommer degen som just var lite kladdig vara jättesmidig! Degen blir lättare att hanskas mer och hållerihop och ger finare bullar!
6. Låt gäsa ytterligare den tid som behövs
7. Använd dig av vanlig ungstemperatur inte varmluft
8. En plåt i taget, vakta!

Lycka till :)


Info

Någon dag ska jag gör bloggen lite finare men det får bli när jag har tid. Just nu har jag bara kopierat min andra blogg design! Puss&Kram

Tips - När rör vi och när vispar vi?

Om man läser ett recept noga och tänker efter vad det verkligen står så står det oftast bara att du ska vispa ägg+socker resten av ingridienserna ska du RÖRA ner det betyder att du tar ex en slickepott och vänder ner resten av ingridienserna. Det är extra viktigt att tänka på detta när man inte vill ha en fluffig kaka.
En kladdkaka tillexempel blir ofta torr om du vispar degen då den inte blir kompakt och seg.

Så i fortsättningen när ni läser rör, var extra försiktiga med er deg!

Puss&kram


GI- kladdkaka

Vad behöver du?

100g smör
100g mörk chocklad (70%) smak om du vill.
1dl vispgrädde
2st ägg
1/2 msk kakao
2 tsk (något slags socker, nyttig sirap, frukstocker, vaniljsocker, honung)

Ev vispgrädde och hallon till servering!

Så här gör du:
Smält smör och chocklad ihop i en kastrull och tillsätt sedan grädden
Vispa äggen fluffiga. Häll ner chockladsmeten i äggen -
Tillsätt kakao och sockret
Häll i form. Grädda 8 minuter i 200 grader-
Kakan ser geggig ut men ta det lungt, låt kakan svalna.
Ännu bättre blir den om den får stå i kylen därefter
Servera med grädde och hallon!

Upplever du att din kladdkaka är svår och skära? det är meningen.. Konsistensen blir lite mossig men smaken är ljuv!

4/5 **** - på grund av att den är svår att skära och få att häng ihop, smaken går inte klaga på!

Tips- Ugnen

Nuförtiden bakar många med varmluft även när det står vanlig ugn. Själv är det något jag avstår ifrån. Heldre att det får ta 5 minuter längre tid!
När du väljer varmluft blir bakverket klart för fort på grund av luften och värmen ,kakan blir då torr. Om du istället tar vanlig ugn så får du en fin kaka som fått ta den tid den behöver i ugnen och dessutom är den inte torr! Så avstå fråm varmluft. Däremot om du bakar knäcke eller torrkakor så gör det inget då resultatet endå ska bli torrt! testa skillnaden :)


Tips - Måttet en matsked är det samma sak som en matsked?

Sist jag såg mamma använda en ÄTmatsked istället för MÅTTETmatsked så slog det mig att jag skulle testa om det var samma sak. Där kom fellan fram! Om du tar någon flytande ingridiens med en matsked du äter med så måste du ta 4 stycken för att få samma mått som MÅTTET en matsked.

Bra att veta kanske nästa gång du ska ha någon flytande ingridiens så du inte tar 1/4 msk?


Apelsinmuffins för muffinsälskare!

Har du en halvdålen apelsin där hemma? Jag har lösningen!

Innan du börjar vill jag påpeka att var försiktig så du inte tar för mycket appelsinskal då det blir beskt! Apelsinsaften är bara att krama i ;)
____________________________________________________________________
Ugnen: 225grader ( ej varmluft )
Ca 8 muffins ( I en muffinsplåt )

Du behöver;
75g smör
En apelsin ( Då menar jag ingen mega stor!)
1.5 ägg
1 1/4 dl mjöl
1dl socker
1/2 tsk bakpulver

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smör, apelsinskal och apelsinsaft. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.

Ställ muffinsformar i en muffinslåt/ vanlig plåt och fyll dom till 4/3 med smet. Grädda i ugnen 10-15 minuter


Klart!


SUPERLÄTTA GI KNÄCKE



Inköpslista:
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1dl solroskärnor
1dl sesamfrön
1/2 dl linfrö
2 tsk flingsalt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Gör så här:
Slå på vattnet när du blandat allt annat
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt
Grädda i ugnen i 150 grader i 50-60 minuter i nedre delen av ugnen.


KLART
Betyg: 5/5 ***** - Helt rätt!

Baktajmats ide

Välkommna! Kom på en rolig ide eftersom jag bakar och lagar mycket mat och har det som ett stort intresse så ska jag ha två bloggar. En blogg här med alla recept och roliga saker och tips jag testar på så blir det inte så rörigt på min andra blogg. Dessutom kan ni som bara är intresserade av detta läsa mina recept och ni som vill veta om min vardag behöver inte välja denna blogg.

Så här kommer det gå till. Varje gång jag gör ett nytt inlägg här så kommer jag länka hit från min livs blogg så ni som läser den ka nklicka på länken och komma hit!

Vill bara tilllägga att denna blogg är för enkelhetens skull och även för mitt intresses skull. Tycker det är kul att dela med mig av sådant som gör susen i magen och detta är ett smidigt sätt. Det är även kul att ta kort och bevara dom någonstans så det blir här!

Puss & kram


RSS 2.0