SEMLISAR
Bilden till vänster är mina semlor och bilden till höger är en minisemla på flanaden från när mammis och jag var och fikade i helgen, smarta som gör små så man slipper att äta en stor jätte.
Förra året testade jag nyttigare som ni finner här i menyn. I år har jag testat cupcakes-semlor. Verkligen en succé då dem inte blir torra alls!
Receptet har ni här:
1 1/2 ägg
1, 1/4 socker
50 g smör
1/2 dl mjölk
1/2 tsk kardemumma (malen/stött)
1, 3/4 vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 nypa salt
Eftersom det är godast med muffins som är färska och speciellt i detta recept så har jag halverat dv att om ni dubbla får ni jämnare mått men ist 12 st.
Gör såhär: Vispa ägg och socker, smält smöret och blanda i det med mjölken och kardemumman. Sikta i mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt ihop det ( gör inget om ni tar en visp för dem får bli lite luftiga för att undvika kompakta muffins som är typiskt cupcakes. Häll upp och grädda i 175 grader tiss dem är gyllenebruna.
Fyllning:
50g mandelmassa
inkråm från muffins
ca 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker
rovmandelmassan grovt
ta ut lock och gröp ur muffinsarna lite, lägg innehållet i mandelmassan och med vispad grädde. Grädden har ni alltså smaksatt med vaniljsocker. Dekorera sedan med grädde, locket och florsocker.
Förra året testade jag nyttigare som ni finner här i menyn. I år har jag testat cupcakes-semlor. Verkligen en succé då dem inte blir torra alls!
Receptet har ni här:
1 1/2 ägg
1, 1/4 socker
50 g smör
1/2 dl mjölk
1/2 tsk kardemumma (malen/stött)
1, 3/4 vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 nypa salt
Eftersom det är godast med muffins som är färska och speciellt i detta recept så har jag halverat dv att om ni dubbla får ni jämnare mått men ist 12 st.
Gör såhär: Vispa ägg och socker, smält smöret och blanda i det med mjölken och kardemumman. Sikta i mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt ihop det ( gör inget om ni tar en visp för dem får bli lite luftiga för att undvika kompakta muffins som är typiskt cupcakes. Häll upp och grädda i 175 grader tiss dem är gyllenebruna.
Fyllning:
50g mandelmassa
inkråm från muffins
ca 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker
rovmandelmassan grovt
ta ut lock och gröp ur muffinsarna lite, lägg innehållet i mandelmassan och med vispad grädde. Grädden har ni alltså smaksatt med vaniljsocker. Dekorera sedan med grädde, locket och florsocker.

Biskvier
150g mandelmassa 1 äggvita
150g smör Marzankräm (2dl mjölk+pulver)
1msk kakao
1msk vaniljsocker
2msk florsocker
Blockchoklad + 1 msk olja
blanda marzankrämen och ställ in i kylen (du ska ha den till chockladkrämen sen)

Riv mandelmassan (man kan göra egen om man vill)
rör ihop med äggvitan som är lätt uppvispad klicka sedan ut
och grädda på 175 grader ca 8 -10 minuter låt svalna.
När smeten är ej rinnig så applicerar du den på de avsvalnade flanen och ställer sedan i kylen ca 1h (jag hade 30min)
Smält choklad och tillsätt olja, låt svalna något.. sedan doppar du biskvin i chokladen och låter stelna i kylen!

botten skulle kunnat varit inne lite till som ni ser i mitten, men smaken är inte illa endån :D
schweizernötkaka

Efterätten är en v mina favoriter! Mumms, seg, söt och älskad. Ser myket godare ut i verkligeheten och inte alls torr :) Jag är inte så glad i nötter men denna kakan är något man inte kan avstå ifrån, så utmana dig själv om du är som jag!
Tapaskväll!
Rekomenderar er starkt att prova min tapaskväll! Lisa emma och jag lagade tillsammans all god mat, som dom sa det var inget på bordet som vi vill ta bort, allt var super och passade! En riktigt lyckad kväll.. 









Det bestog av:
Smördeg fyllda med fetaost och pestotomat + smördeg fyllda med brie och tapaskrydda
Kycklingspett med sweetchili ,mangochutney och annanas
quesidillas med fajitakyckling,tomat och ost
sparis med parmaskinka
knäcke med bire /mosarella
Pastasallad med mosarella, gurka, tomat och persika
Natchos
Salsasås
Guacumole
Creamfresch
Ostsås
Annanas
Melon
physalis
Banan
Sommarfrukost gör oss ordentliga





Bär bär bär (L)
Första försöket!

Lyckades få dem att lyfta, svårt åh veta om dom smakar rätt?
Första försöket!

Lyckades få dem att lyfta, svårt åh veta om dom smakar rätt?
cupcakes
Halloncupcakes med vit chocklad och extra hallon blev tillbehöret till kvällsfikat

Älskvärda knäckebröd!
Du behöver
"degen"
1/4 pkt jäst
5dl mjölk
1msk honung
4 1/2dl grovt rågmjöl
8dl grahamsmjöl
1/2msk salt
"strösslet"
1dl sesamfrö
1/2dl linfrö
1msk flingsalt
vetemjöl till utbakning
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke
Måtta upp mjölken och häll den över jästen i bunken.
Rör tills jästen har löst sig.
Måtta upp resten av ingredienserna utom vetemjölet och toppningen.Rör till en jämn deg.
Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylskåp och vila minst 1 timma.
Blanda under tiden frön och flingsalt.
Strö ut vetemjölet över bakbordet och ta degen ur plastfolien och lägg på bordet.
Kavla ut degen tills den blir ca 2mm tjock.
Sätt ugnen på varmluft 200 grader. (jag hade något varmare)
Lägg bakplåtspapper på några plåtar
Stansa ut bitarna med en form eller skär efter mall så som du vill att bröden ska se ut.
Lägg bitarna på bakplåtspapper.
Spreja vatten med en sprejflaska över degbitarna så de blir fuktiga. Strö fröblandningen över.
Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda bröden ca: 10 minuter tills de blivit lite hårda.
Låt knäckebröden svalna. Förvara knäckebröden i en fin burk.
Måtta upp mjölken och häll den över jästen i bunken.
Rör tills jästen har löst sig.
Måtta upp resten av ingredienserna utom vetemjölet och toppningen.Rör till en jämn deg.
Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylskåp och vila minst 1 timma.
Blanda under tiden frön och flingsalt.
Strö ut vetemjölet över bakbordet och ta degen ur plastfolien och lägg på bordet.
Kavla ut degen tills den blir ca 2mm tjock.
Sätt ugnen på varmluft 200 grader. (jag hade något varmare)
Lägg bakplåtspapper på några plåtar
Stansa ut bitarna med en form eller skär efter mall så som du vill att bröden ska se ut.
Lägg bitarna på bakplåtspapper.
Spreja vatten med en sprejflaska över degbitarna så de blir fuktiga. Strö fröblandningen över.
Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda bröden ca: 10 minuter tills de blivit lite hårda.
Låt knäckebröden svalna. Förvara knäckebröden i en fin burk.
(jag fick ställa in knäckena på eftervärme så de skulle bli hårdare och knaprigare, som man gör med skorpor)
Tacopaj a la Anna

Igår åt jag och Herman tacos hemma hos honom och det blev minst lika mycket över som det vi hade ätit. Måste haft runt ett kilo. Var iallfall sjukt gott och jag fick iden att göra tacopaj på resten. Kollade runt lite och det slutade med en svingo kladdig paj! inte tort och äkligt.
Botten
150g margarin
3dl valfritt mjöl
2-3 msk vatten
paprikapulver
Blanda margarin och mjöl och sedan vatten och kryddan. blir en lätt deg med god smak, bred ut i formen och grädda 225 grader i 12 minuter
Paj
Köttfärs
cremfrech + majonäs
lök
tomat
ost
Lägg på på det förgräddade pajskalet och grädda 20-25 minuter på samma värme! Wolllla :D
Lite nyttigare hallonpaj



1 dl rörsocker
2 dl havregryn, gärna fiber
1,5 dl siktat dinkelmjöl
125 gr riktigt smör
2 msk potatismjöl
2 tsk vanilj
225 gr kravodlade hallon
vita chockladpluttar (hoppa över om du siktar på gi)
Rör ihop torrvarorna, utom potatismjölet, med smöret till en smuldeg. Lägg de tinade hallonen i en pajform och häll över potatismjölet. Klicka ut smuldegen över hallonen och grädda i 175 grader i ca 25 min el tills pajen är gyllenbrun
Mango chutney


Mango chutney
Mango 1
mynta hackad ca 1msk
vitvinsvinäger 2msk
socker 1/2dl
ingefära riven ca1tsk
salt 1krm
chili 1/2
Detta är en ungefärlig uppskattning till vad jag tog då jag omvandlade ett recept. Hoppas ni lyckas få en god smak! Det gjorde jag iallfall.
Jordgubbschutney
Ingredienser
500 g | jordgubbar |
---|---|
1 st | gul lök, färsk |
1 msk | rapsolja |
0,5 dl | råsocker |
1 krm | salt |
1 tsk | ingefära, riven, färsk |
1 msk | vitvinsvinäger |
0,5 tsk | sambal oelek |
2 msk | mynta, hackad |
Tillagning
1. Skär jordgubbarna i halvor. Skala och hacka löken.
2. Fräs löken i olja i en kastrull. Rör i resten av ingredienserna.
3. Låt chutneyn koka ihop utan lock 15–20 min.
4. Häll upp chutneyn i en burk och låt den kallna. Servera till kyckling och kötträtter.
2. Fräs löken i olja i en kastrull. Rör i resten av ingredienserna.
3. Låt chutneyn koka ihop utan lock 15–20 min.
4. Häll upp chutneyn i en burk och låt den kallna. Servera till kyckling och kötträtter.
Blev väldigt bra :) bilder kommer!
Jordgubbsbullar,vaniljbullar och kanelbullar

En vanlig sats bullar (endast 12 dl mjöl max)
låt jäsa i en timma och fuska inte!
efter halva tiden häll på lite smält margarin
baka ut och låt jäsa en halvtimma!
baka ut och låt jäsa en halvtimma!
pensla på ägg och socker
gädda i 225 grader och få värdens finaste bullar i cupcakesformar :)
fyllningar

kanel
100g smör
1dl socker
1 1/2msk kanel


vanilj
100g smör
1dl socker
1 msk vaniljsocker


jordgubbsfyllning
vanilj+skivade jordgubbar :)
brukar ha florsocker istället för socker men hade inte det hemma idag
chokladkladdmuffins
175 grader i ca 10-15 min

100g margarin
2ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
smältmargarin
Vispa ägg och socker
vänd ner resten och tillsist smälta margarinet
fördela i fromar (ej för mycket i varje då det är svårt att få en stel kladdighet)
tryck i marabou och grädda!
