Älskvärda knäckebröd!

Du behöver

"degen"
1/4 pkt jäst
5dl mjölk 
1msk honung
4 1/2dl grovt rågmjöl
8dl grahamsmjöl
1/2msk salt
 
"strösslet"
1dl sesamfrö
1/2dl linfrö 
1msk flingsalt
 
vetemjöl till utbakning

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke

Måtta upp mjölken och häll den över jästen i bunken.
Rör tills jästen har löst sig.

Måtta upp resten av ingredienserna utom vetemjölet och toppningen.Rör till en jämn deg. 

Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylskåp och vila minst 1 timma.

Blanda under tiden frön och flingsalt.

Strö ut vetemjölet över bakbordet och ta degen ur plastfolien och lägg på bordet.

Kavla ut degen tills den blir ca 2mm tjock.

Sätt ugnen på varmluft 200 grader. (jag hade något varmare)

Lägg bakplåtspapper på några plåtar

Stansa ut bitarna med en form eller skär efter mall så som du vill att bröden ska se ut.

Lägg bitarna på bakplåtspapper.

Spreja vatten med en sprejflaska över degbitarna så de blir fuktiga. Strö fröblandningen över.

Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda bröden ca: 10 minuter tills de blivit lite hårda.

Låt knäckebröden svalna. Förvara knäckebröden i en fin burk.
(jag fick ställa in knäckena på eftervärme så de skulle bli hårdare och knaprigare, som man gör med skorpor)

Tacopaj a la Anna

Igår åt jag och Herman tacos hemma hos honom och det blev minst lika mycket över som det vi hade ätit. Måste haft runt ett kilo. Var iallfall sjukt gott och jag fick iden att göra tacopaj på resten. Kollade runt lite och det slutade med en svingo kladdig paj! inte tort och äkligt.
 
Botten
150g margarin
3dl valfritt mjöl
2-3 msk vatten
paprikapulver
 
Blanda margarin och mjöl och sedan vatten och kryddan. blir en lätt deg med god smak, bred ut i formen och grädda 225 grader i 12 minuter
 
Paj
Köttfärs
cremfrech + majonäs
lök
tomat
ost
 
Lägg på på det förgräddade pajskalet och grädda 20-25 minuter på samma värme! Wolllla :D
 
 

Lite nyttigare hallonpaj

1 dl rörsocker
2 dl havregryn, gärna fiber
1,5 dl siktat dinkelmjöl
125 gr riktigt smör
2 msk potatismjöl
2 tsk vanilj
225 gr kravodlade hallon
vita chockladpluttar (hoppa över om du siktar på gi)
 
Rör ihop torrvarorna, utom potatismjölet, med smöret till en smuldeg. Lägg de tinade hallonen i en pajform och häll över potatismjölet. Klicka ut smuldegen över hallonen och grädda i 175 grader i ca 25 min el tills pajen är gyllenbrun

Mango chutney

Mango chutney 
Mango 1
mynta hackad ca 1msk
vitvinsvinäger 2msk
socker 1/2dl
ingefära riven ca1tsk
salt 1krm
chili 1/2
 
Detta är en ungefärlig uppskattning till vad jag tog då jag omvandlade ett recept. Hoppas ni lyckas få en god smak! Det gjorde jag iallfall.

Jordgubbschutney

Ingredienser

500 g jordgubbar
1 st gul lök, färsk
1 msk rapsolja
0,5 dl råsocker
1 krm salt
1 tsk ingefära, riven, färsk
1 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk sambal oelek
2 msk mynta, hackad
 
 

Tillagning

1. Skär jordgubbarna i halvor. Skala och hacka löken. 
2. Fräs löken i olja i en kastrull. Rör i resten av ingredienserna.
3. Låt chutneyn koka ihop utan lock 15–20 min.
4. Häll upp chutneyn i en burk och låt den kallna. Servera till kyckling och kötträtter.
 
Blev väldigt bra :) bilder kommer!

Jordgubbsbullar,vaniljbullar och kanelbullar

 
En vanlig sats bullar (endast 12 dl mjöl max)
låt jäsa i en timma och fuska inte!
efter halva tiden häll på lite smält margarin 
baka ut och låt jäsa en halvtimma!
pensla på ägg och socker
gädda i 225 grader och få värdens finaste bullar i cupcakesformar :)
 
fyllningar
 
kanel 
100g smör 
1dl socker 
1 1/2msk kanel
 
 
vanilj 
100g smör 
1dl socker
1 msk vaniljsocker
 
 
jordgubbsfyllning
vanilj+skivade jordgubbar :)
 
brukar ha florsocker istället för socker men hade inte det hemma idag

chokladkladdmuffins

175 grader i ca 10-15 min
 
100g margarin 
2ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt 
4 msk kakao
2dl vetemjöl 
1/2 tsk bakpulver 
 
smältmargarin 
Vispa ägg och socker
vänd ner resten och tillsist smälta margarinet
fördela i fromar (ej för mycket i varje då det är svårt att få en stel kladdighet) 
tryck i marabou och grädda! 
 

jordgubbsmuffins

3dl mjöl 
1/2 potatismjöl
1/2 dl socker 
1 tsk bakpulver 
1tsk vaniljsocker
 
1/2 dl rapsolja 
1dl vaniljkesella
2 ägg
 
rör i hopp tort och vått och grädda i 200grader i 20 minuter 
är lite speciell koncitstens. Jag som inte är någon ljusmuffinsälskare föredrar choklad! haha

Jordgubbspaj

 
 

RSS 2.0